Contrar tuturor așteptărilor, Germania, Brazilia și Argentina nu au impresionat la acest turneu final, toate cele trei fiind eliminate cel târziu în sferturile de finală. „Careul de Ași” a avut în componență două surprize plăcute, care s-au confruntat pentru un loc în marea finală.
Croația și Anglia au trecut de grupe și au impresionat în fazele eliminatorii. Trupa lui Gareth Southgate a trecut de adversari precum Columbia, Suedia, iar echipa de vis a lui Zlatko Dalic a trimis „acasă” Danemarca, a eliminat țara-gazdă Rusia și a adus cu picioarele pe pământ o echipă visătoare a Angliei, deja cu gândul că, probabil, marele trofeu urmează să revină „acasă”. Astfel, doar Franța le mai stă în cale croaților în drumul spre Cupa Mondială, finala din acest an fiind deja cea mai mare performanță din istorie.
Premier League a dat peste 40 de jucători la ultimele patru echipe rămase în joc, fiind campionatul care a „dominat” autoritar acest turneu final între echipele naționale. Tot lotul Angliei a fost compus din jucători legitimați în cel mai bogat campionat din lume, 10 jucători din primul 11 al Belgiei din semifinala împotriva Franței evoluează în Premier League, formația din Hexagon se poate mândri cu Kante (Chelsea), Pogba (Manchester United) și Lloris (Tottenham), iar Croația vine doar cu finalistul Ligii Campionilor, Dejan Lovren (Liverpool).
Tottenham stă cel mai bine la acest capitol, având nouă jucători în „Careul de Ași” al Cupei Mondiale: Lloris (Franța), Vertonghen (Belgia), Alderweireld (Belgia), Rose (Anglia), Trippier (Anglia), Dembele (Belgia), Alli (Anglia), Kane (Anglia), Dier (Anglia).
Nici Manchester United nu stă rău la acest capitol, depășind rivala City: Phil Jones (Anglia), Fellaini (Belgia), Lingard (Anglia), Young (Anglia), Pogba (Franța), Martial (Franța), Rashford (Anglia), Lukaku (Belgia).
Manchester City e reprezentată de Benjamin Mendy (Franța), Stones (Anglia), Walker (Anglia), De Bruyne (Belgia), Sterling (Anglia) și Kompany (Belgia).
Finalista Champions League, Liverpool, a dat doar patru jucători în careul de ași: Lovren (Croația), Alexander-Arnold (Anglia), Henderson (Anglia) și Mignolet (Belgia)
Chelsea le-a luat fața rivalelor Manchester City și Liverpool, și se mândrește cu șapte jucători rămași în competiție : Courtois (Belgia), Cahill (Anglia), Loftus-Cheek (Anglia), Hazard (Belgia), Batshuayi (Belgia), Giroud (Franța), Kante (Franța).
Arsenal completează clasamentul primelor șase echipe din sezonul precedent al Premier League. „Tunarii” nu au dat niciun jucător în ultimele patru echipe rămase în competiție, fiind depășită de Leicester, care i-a dat naționalei lui Southgate pe Harry Maguire și Jamie Vardy.
Cel mai bogat campionat din lume a pus monopol și pe clasamentul golgheterilor. Englezul Harry Kane (Tottenham) fiind lider cu șase reușite, urmat de belgianul Romelu Lukaku (Manchester United), cu patru goluri, la egalitate cu Cheryshev și Cristiano Ronaldo.
West Brom (Nacer Chadli, Belgia), Stoke City (Jack Butland, Anglia), Leicester (Harry Maguire, Jamie Vardy, Anglia), Burnley (Nick Pope, Anglia) sunt celelalte echipe din Premier League care au avut reprezentanți în „Careul de Ași” ai Cupei Mondiale.